Mange mennesker afgår ved døden uden at have tænkt tanken om at få lavet et testamente. Og er det egentlig nødvendigt at have et sådant dokument, hvor du definerer, hvem der skal arve dit jordiske gods? Det kommer selvfølgelig an på, hvor velhavende du er, men det er ikke altid det, der er kriteriet. Det kan også være, at du gerne vil tilgodese nogen i familien mere end andre, eller at du vil donere penge til en forening, som du sympatiserer med, til kultur eller andet.
Nødvendigheden af et testamente afhænger af ens situation. Har du en beskeden formue og ukomplicerede familieforhold med et par børn, der kommer god ud af det med hinanden, ja så er et testamente mindre nødvendigt. For her sørger lovgivningen for, at dine midler bliver fordelt mellem dine efterkommere på den måde, som loven tilsiger. Selvfølgelig kan du have særlige ønsker, og så kan det være en god idé at få dem skrevet ind i et testamentet, der skal have retsgyldighed.
Har du derimod børn med flere partnere, og børn som måske ikke trives med hinanden, så er et testamente en god idé. I disse tilfælde kan du måske være interesseret i at begrænse deres arv, så de kun modtager det, der kaldes tvangsarv, og det kan man gøre inden for loven rammer.
Mange vil gerne donere midler til eksempelvis
Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse eller en anden forening, der forsker i sygdomme og varetager patienternes interesser. Eller de vil understøtte det lokale dyreinternat eller måske give så meget som muligt til Kattens Værn. I så fald er det også en god idé med et testamente, så der ikke bliver diskussion efterfølgende. Mange af denne type foreninger og institutioner kan i øvrigt rådgive dig om arv og testamente, så du kan komme et godt stykke vej med dit testamente på egen hånd.